Vinkit viihtyisään työpisteeseen

Tutustu vinkkeihimme, kuinka luodaan tyylikäs ja toimiva työpiste, jonka ääressä viihdytään ja voidaan hyvin.

Toimiva työpiste on käyttäjälleen sopiva ja mieleinen paikka viettää työpäiviä. Jotkut pärjäävät mainiosti simppelillä työpöytä, työtuoli ja kaappi yhdistelmällä, kun taas toiset kaipaavat työpisteensä sisustukseen lisää sielua ja inspiraatiota. Luovuus kukoistaa, kun töitä voi tehdä itseään innostavassa ja viihtyisässä ympäristössä.

Työssä jaksamiseen ja töiden parissa viihtymiseen kiinnitetään tänä päivänä huomiota siinä missä omaan henkilökohtaiseen hyvinvointiin. Työpisteellään viihtyvä ja työssään hyvinvoiva ja motivoitunut työntekijä on menestyvän yrityksen paras valttikortti.

Panosta laadukkaaseen työpöytään

Paras valinta työpöydäksi, niin toimistoon kuin etätöihin, on säädettävä sähköpöytä. Sähköpöytään panostaminen kannattaa, sillä se mahdollistaa vaihtuvan työasennon ja tukee näin hyvää ergonomiaa ja työssäjaksamista.

Sähköpöydän säädettävyys mahdollistaa sen, että jokainen voi valita itselleen juuri tiettyyn työtehtävään ja hetkeen sopivan työskentelyasennon. Hyvä vinkki on myös ajastaa työaikansa niin, että töitä tehdään ensin puolituntia istuen ja sitten puolituntia seisten ja niin edelleen.

Sähköpöytä voidaan usein mieltää tekniseksi ja tylsän näköiseksi, mutta tämän mielleyhtymän voi unohtaa. Sähköpöydän saa nimittäin helposti sointumaan tyylikkääksi osaksi työpisteen sisustusta kansilevyn ja moottorijalan värivaihtoehtojen avulla. Lisäksi sähköpöydän lisäosiksi löytyy monipuolinen valikoima akustiikkasermejä, jotka voidaan usein räätälöidä juuri toimiston sisustukseen sopiviksi. Sähköpöydistä löydät eri kokoiset ratkaisut niin normaalille kuin kulmasähköpöydälle. Jos tilaa työpisteelle on rajatusti, kuten esimerkiksi kotitoimistolla, voi ilman sähköä toimiva siro nostopöytä olla loistava vaihtoehto.

Ei ole yhdentekevää miten istut

Toinen tärkeä asia, joka työpisteessä kannattaa miettiä huolella, on laadukas ja käyttäjälleen sopiva työtuoli. Laadukas toimistotuoli, jossa on kätevät ja monipuoliset säätömahdollisuudet on suositeltava valinta.

Työtuoli tulee olla säädettävissä pöydän ja käyttäjän mittoihin sopivaksi, näin minimoidaan mahdolliset väärät ja epäergonomiset työskentelyasennot. Hyvä vaihtoehto on myös aktiivista kehon liikkuvuutta tukeva aktiivituoli, jonka käytön työpäivän aikana voi kätevästi myös jakaa kollegoiden kesken.

Työtuolissa laadusta kannattaa maksaa, sillä työtuolissa laatu näkyy viimeisen päälle hiotun muotoilun ja ergonomian lisäksi materiaaleissa. Laadukkaiden työtuolien valmistajat, kuten Sedus ja Interstuhl tekevät jatkuvaa kehitystyötä materiaalien kestävyyden ja pitkäikäisyyden parantamiseksi, ja hyvä työtuoli kestää käytössä useita vuosia tai jopa vuosikymmenen.

Työ sujuu hyvin valaistulla työpisteellä

Täällä pohjoisessa hyvän valaistuksen tärkeys toimistotiloissa korostuu. Luonnonvalo yksinään ei riitä valonlähteeksi, vaan tilassa, jossa töitä tehdään, tulee olla hyvä yleisvalaistus sekä työpisteessä riittävä kohdevalaistus.

Riittävän kirkas valaistus lisää vireyttä ja sen myötä työtehoa. Lisäksi tarkkuutta vaativat työtehtävät sujuvat mutkattomasti hyvin valaistussa ympäristössä. Toimiston työtilojen valaistukseen kannattaa käyttää suunnittelijan apua.

Valaistuksen avulla voidaan myös korostaa haluttua sisustusta ja tunnelmaa tai ohjata toiminnallisuutta, esimerkiksi toimistojen auloissa sekä tauko- ja kohtaamistiloissa. Tähän sopivat etenkin sisustukselliset valaisimet, joita löytyy esimerkiksi Saas-, Menu– ja Looqz-tuotemerkeiltä. Myös valon teholla ja värilämpötilalla on merkitystä eri tunnelmien luomisessa.

Vältä sekasortoa ja pidä asiat järjestyksessä

Kun tavarat ovat työpisteessä järjestyksessä, on mieli levollinen ja ajatuksetkin pysyvät paremmin kasassa. Tarkkaan suunnitellun ja toimivan säilytysjärjestelmän avulla työpöytä pysyy siistinä ja asiat löytyvät aina oikeasta paikasta.

Erilaisilla kaapeilla ja säilytysjärjestelmillä toimistoon luodaan huomaamatonta säilytystilaa. Toimiston pikkutavarat, kuten kynät, muistiot ja muut toimistotarvikkeet saa kätevästi piiloon, ja kaappien keskuslukitus pitää tavarat ja paperit turvassa lukkojen takana.

Erilaiset säilytysjärjestelmät toimivat säilytyksen lisäksi myös kätevinä tilanjakajina. Kahden työpisteen väliin voi luoda rauhaa ja yksityisyyttä apteekkarinkaapilla. Tyylikkäiden avohyllyjen avulla taas avonaista tilaa voidaan jakaa ja jäsennellä eri tarkoituksiin. Lisäksi avohyllyille voi sijoitella viherkasveja ja sisustusesineitä luomaan rentoutta ja korostamaan kodinomaisuutta.

Vinkit uudelle vuosikymmenelle

Ajattele totutun toimistokuution ulkopuolelta. Mikä saisi sinut työskentelemään tehokkaasti, mutta tuntemaan olosi kotoisaksi työpäivien ajan? Tekisivätkö lämpimät villasukat olosi mukavaksi tai voisiko toimistolle tuoda lemmikin vähentämään stressiä ja tuomaan iloa myös kollegojen työpäivään? Saisitko työpäivän lomassa uutta virtaa nukkumalla tehopäiväunet vai pitämällä tauon rakentelemalla legoja?

Toimistotyön kulttuuri muuttuu vinhaa vauhtia ja niin myös toimistosisustuskin. Työelämän kasvavat vaatimukset ja tehokkuuden tavoitteet tasapainottuvat, kun työntekijöiden viihtyvyyteen, hyvinvointiin ja työssäjaksamiseen panostetaan. Viihtyisä, rento ja kodinomainen toimisto ovat jo nykyaikaa. Joustava työaika ja etätyö ovat vakiinnuttaneet paikkansa työelämässä ja uusina tuulina puhaltavat joustava työ, sekä palaverit vaikka luonnon helmassa tai juoksulenkillä.

Kasvavat trendit kuten stressin vähentäminen, elämäntahdin hidastaminen ja luonnosta voimavarojen ammentaminen löytävät tiensä myös työelämään ja toimistoon. Tämä tulee näkymään uusina tilaratkaisuina esimerkiksi lepohuoneina ja joogatiloina, sekä sisustuksessa murrettuina värisävyinä. Luonnonmukaisuus näkyy myös materiaalivalinnoissa sekä kalusteiden muotokielessä. Biofilia-trendin myötä luonto tuodaan sisätiloihin ja osaksi sisustusta viherkasveilla. Pehmeyttä tilaan saadaan myös tekstiileillä, matoilla ja verhoilla.

Kuvat: &Tradition, Interstuhl, Lintex, Menu, Nikari SAAS Valaisimet, Secto Design

Haluatko lukea lisää toimistokalusteista? Katso ohjeemme parempaan ergonomiaan toimistossa.

Lue vinkkimme