Ergonomia työpisteessä ja oikeat työasennot

Työergonomia kannattaa pitää kunnossa niin toimiston kuin kodin työpisteellä. Katso ohjeemme parempaan ergonomiaan.

Istumatyön epäterveellisyydestä puhutaan paljon ja laajalti. Nykytutkimuksen valossa istumatyötä tekevän kannattaisi nousta liikkumaan jopa 10 minuutin välein ja vaihtaa asentoa usein.

Liikkumiseen ja tauottamiseen kannattaakin kiinnittää työpäivän aikana huomiota, mutta välillä toki on keskityttävä myös itse työhön. Kun istut, huolehdi, että istut oikein.

Oikea työskentelyasento ehkäisee selän rakenteiden, etenkin välilevyjen kuormittumista sekä niska- ja hartiaseudun lihasjännityksiä, jotka voivat aiheuttaa kiputiloja, päänsärkyä ja väsymystä.

Selkä suoraksi, jalat maahan

Niin toimistossa kuten myös kodin työpisteellä on tärkeää istua mahdollisimman hyvällä tuolilla ja välttää sohvalla kumarassa kyyhöttämistä. Suositeltavin tuoli tämän varmistamiseen on säädettävä toimistotuoli.

Istu aivan tuolin perällä niin, että ristiselkäsi on tuettu. Jos tuolin selkänoja ei tule ristiselkää tarpeeksi, voit ottaa käyttöön erillisen ristiselkätuen. Säädä istuinosan korkeus niin, että jalkasi yltävät tukevasti maahan ja istuinosan kaltevuus niin, että istuimen etureuna ei paina takareisiä tai polvitaipeita.

Katse eteen ja alaviistoon

Säädä pöydän etäisyys niin, että yllät näppäimistölle kurottamatta ja olkavartesi pääsevät lepäämään rennosti vartalosi vierellä. Säädä pöydän korkeus niin, että kyynärvartesi ovat suurin piirtein vaakatasossa.

Näyttö puolestaan on oikealla korkeudella silloin, kun sen yläreuna on silmien tasalla. Näin katse suuntautuu luontaisesti hieman alaviistoon, mikä auttaa pitämään niskan suorana. Saatat tarvita tähän erillisen näytön ja sille säädettävän näytönvarren.

Eri säädöt eri ihmisille

Koska ihmiset ovat eri kokoisia ja mallisia, yksi ratkaisu ei ole ergonominen toimiston jokaiselle työntekijälle. Siksi toimistoissa ja etenkin monitilatoimistoissa, joissa ihmisillä ei ole vakituista työpistettä, olisi tärkeää päästä säätämään kalusteet omaan työasentoon sopivaksi.

Laadukkaissa työtuoleissa voi säätää muun muassa selkänojan kulmaa, istuinosan korkeutta ja kaltevuutta, käsinojien korkeutta ja istuinosan ja selkänojan etäisyyttä. Joissain tuoleissa on saatavilla myös eri mallisia niskatukia.

Yksinkertaisempia työtuoleja voi muokata sopivammaksi esimerkiksi erillisellä istuintyynyllä, tai simppelisti rullaamalla pyyhkeen tukevaksi rullaksi ja asettamaan sen tuolin ja selän väliin tueksi poikittain.

Nouse ylös

Istuessa aineenvaihdunta ja verenkierto hidastuvat niin, että muun muassa ylipainon, sepelvaltimotaudin ja kakkostyypin diabeteksen riski kasvaa. Pidä siis kunnon taukoja usein ja malta nousta työpisteeltäsi aina hetkeksi.

Osan toimiston neuvotteluhuoneista voi varustaa ainoastaan korkeilla pöydillä pikku ideointisessiot, työpuhelut ja lyhyet palaverit voi hyvin pitää seisten.

Vältä virheasentoja myös seistessä

Vahvat keskivartalon lihakset ovat avain oikeaan seisoma-asentoon. Vältä polvien “lukittumista”, jolloin lantio työntyy eteen ja ristiselkä menee liikaa notkolle. Toinen vältettävä virheasento on lantion työntyminen voimakkaasti toiselle sivulle.

Jos toimiston sähköpöydän lisäksi myös kotonasi on sähköpöytä, muista nostaa se säännöllisesti seisoma-asentoon. Jos sähköpöytää ei ole ja työskentelet läppärillä, voi läppärin nostaa silloin tällöin esimerkiksi kodin lipaston päälle ja tehdä siinä hetki töitä seisten.

Lisäksi seisomatyössä oikeaa asentoa tukevat parhaiten pehmeäpohjaiset kengät, joissa on matala korko tai esimerkiksi tukevat terveyssandaalit. Voit käyttää myös jalkoja aktivoivia työpistemattoja tai esimerkiksi tasapainolautaa, joka vilkastuttaa verenkiertoa ja ehkäisee nilkkojen, polvien ja lonkan vammoja.

 

Liikuskele niin paljon kuin mahdollista

Hyvin staattinen työskentelyasento on aina terveysriski, vaikka asennon olisi optimoinut kuinka oikeaksi. Monissa toimistoissa on kiertävässä käytössä erilaisia aktivoivia työtuoleja tai -istuimia, jotka voi kukin ottaa käyttöönsä osaksi työpäivää. Kokeile istua osa päivästä satulatuolilla tai rullaile työn teon lomassa toimistopolkimella.

Liiku työn lomassa niin paljon, kuin mahdollista: käy hakemassa paperit printteristä, kysy neuvoa kollegalta kasvotusten, pidä kahvitaukosi seisoskellen tai mahdollisuuksien mukaan kävele vaikka korttelin ympäri, jos työnteko sakkaa.

Työpisteeseen asennettava aktivointisensori on kuin työpisteen aktiivisuusranneke; se mittaa ja muistuttelee päivän aikana oikaisemaan ryhdin ja liikuskelemaan riittävän usein.

Parannat verenkiertoa, hapensaantia ja aineenvaihduntaa – työ sujuu jouhevammin ja olet virkeä vielä kotonakin.

Kiinnostuitko ergonomisista kalusteista? Tutustu ergonomisiin etätyöpisteisiimme

Katso valikoima